mei 2016 - publicatie Cortinghborg ivm 3e plaats mooiste gebouw van Groningen 2014


www.dearchitect.nl

In Groningen ontwierp diederendirrix, binnen het door hun opgestelde stedebouwkundige plan, het langgerekte woongebouw Cortinghborg. Het gebouw heeft een lengte van bijna 400 meter. Aan de westzijde rijst een markante toren van 50 meter hoog op. De oostzijde krijgt accent door een 70 meter hoge toren die in een later stadium wordt toegevoegd. Cortinghborg heeft de derde prijs gewonnen van de vakjury voor het Mooiste Gebouw van Groningen 2014. Oplevering: 2014. Projectteam: Paul Diederen, Michiel van der Wielen, Marc Verhoef, Joost Roefs, Marco de Groot, Paul Muselaers, Harrie Raijmakers Opdrachtgever: De Huismeesters

maart 2016 - inzending nationale staalprijs 2016


www.nationalestaalprijs.nl

’t Karregat is een van de eerste multifunctionele centra in Nederland, ontworpen door architect Frank van Klingeren in 1973. Onder een groot doorlopend dak, gedragen door een aansprekende constructie van stalen paraplu’s, liet hij vrije ruimte zonder tussenwanden voor winkels, basisscholen, een gymzaal en een buurtcentrum. Het gebouw in de wijk Herzenbroeken in Eindhoven kreeg uitgebreide internationale aandacht, maar de experimentele opzet heeft nooit goed gefunctioneerd. Diederendirrix architecten & architecten|en|en maken de inmiddels dichtgeslibde ruimte opnieuw fris en functioneel, met respect voor het oorspronkelijke ontwerp. De bijzondere parapluconstructies pakken we in met transparante panelen, waardoor daglicht kan binnenvallen in de ruimte en klimatologische problemen en stofoverlast zijn opgelost. Een nieuw binnenwandsysteem met dichte en transparante panelen, dat kan worden aangesloten op de staalconstructie, zorgt voor een heldere indeling. In 2015 is een deel van ’t Karregat door ons verbouwd, met ruimte voor de school met kinderdagverblijf en enkele wijkvoorzieningen. Samen met de school proberen wij de gemeente en de andere gebruikers te enthousiasmeren om ook het resterende deel van het gebouw onder handen te nemen.

februari 2016 - publicatie T Karregat op de website van Archdaily


www.archdaily.com

New Lease of Life for ‘t Karregat / diederendirrix. ’t Karregat (1973) has been renovated by diederendirrix architects in conjunction with architecten|en|en and has space for the school, day-care centre and some community facilities. • Location: Urkhovenseweg 6, 5641 KE Eindhoven, Netherlands. • Design Team: Paul Diederen and. Architecten | en | en Eindhoven; Arie van Rangelrooy, Frans Benjamins and Thijs Kieboom, Marco de Groot, Paul Muselaers.

januari 2016 - publicatie De Architect voor project herontwikkeling T Karregat


www.dearchitect.nl

Multifunctionele accommodaties schieten de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond. De MFA-typologie heeft een duidelijk aanwijsbare voorvader, en dat is ’t Karregat van Frank van Klingeren uit 1973. Dit wijkcentrum in Eindhoven was een gestolde droom over de maakbare samenleving. Het gebouw zou de gebruikers activeren en verenigen. De praktijk was echter weerbarstig. Openheid maakte plaats voor provisorische afscheidingen. Veertig jaar later was het gebouw flink verloederd. Diederendirrix en architecten|en|en bliezen het nieuw leven in. Datum oplevering / realisatie: 01-08-2015. Bruto Oppervlakte: 7300 m2. Ontwerpbureau: Diederendirrix architecten en architecten|en|en. Projectarchitecten: Paul Diederen, Marco de Groot, Paul Muselaers, Arie van Rangelrooy, Frans Benjamins> Opdrachtgever: Gemeente Eindhoven

december 2015 - permanente expositie De Erfgoedfabriek


www.toekomstreligieuserfgoed.nl

Met de expositie 'de Erfgoedfabriek presenteert' brengt de provincie de verhalen van verschillende erfgoedcomplexen tot leven. U kunt daar zien en beleven wat zich vroeger afspeelde binnen en buiten de muren van Brabantse kloosters, fabrieken en een militair complex. De expositie is voor iedereen toegankelijk. Wie meer wil weten over de geschiedenis van Brabant - of over een specifiek erfgoedcomplex -, interesse heeft in (het herbestemmen) van cultureel erfgoed of gewoon nieuwsgierig is naar waar de provincie aan werkt, is bij 'de Erfgoedfabriek presenteert' op de juiste plek. Toegang is gratis.

juni 2015 - inzending Living Daylight prijs


www.livingdaylights.nl

De Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor gebouwen die daglichtkwaliteiten hebben en in de afgelopen twee jaar zijn opgeleverd. Het project T Karregat, herontwikkeling buurtcentrum Tongelre, is voor deze prijs in aanmerking gekomen. In opdracht van Diederendirrix architecten heb ik dit project in 2010 en 2011 mede vormgegeven.

maart 2015 - eervolle vermelding jaarverslag gemeente Eersel 2014


De ruimtelijke kwaliteitscommissie(welstandcommissie) van gemeente Eersel brengt jaarlijks een verslag uit waarin een aantal benoemenswaardige projecten beschreven staan. Ons herbouwplan voor het woonhuis aan de Stevert 29 is een van de projecten die hiervoor geselecteerd zijn. Herbouw voormalige woonboerderij aan de Stevert 29 te Steensel door MUUS Architecten en Ingenieursbureau: moderne vormgeving in een traditionele omgeving van een historisch lint in het buitengebied van Steensel.

februari 2015 - opening expositie KVL Oisterwijk


www.oisterwijknieuws.nl

Expositie Erfgoedcomplexen Noord-Brabant geopent op KVL-terrein 11 februari is de expositie geopend! Hier krijgt u als bezoeker een indruk van het erfgoed dat de provincie Noord-Brabant rijk is. Dit project waarover eerder de video: 'The Making of 'Expositie KVL' erfgoedfabriek" is gepubliceerd is daarmee werkelijkheid geworden. Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met Paul Muselaers, Joeri Schutte en Burcu Coninx.

februari 2015 - langdurige expositie De Erfgoedfabriek in KVL


www.bd.nl

OISTERWIJK - Onder de naam 'De erfgoedfabriek presenteert' openen donderdag bij het KVL-complex de deuren voor een langdurige expositie. De tentoonstelling staat opgesteld in het Ledermagazijn. Dat is de ruimte die vanaf het voorjaar als Kafé Van Leer dienst gaat doen als bedrijfsrestaurant van de KVL.

februari 2015 - introductiefilm De Erfgoedfabriek Oisterwijk


www.oisterwijkinbeeld.nl

Vanaf 11 februari 2015 start De Erfgoedfabriek van de provincie Noord-Brabant de permanente expositie ‘De erfgoedfabriek presenteert’. Een expositie over de toekomst van oude forten, kastelen, kloosters, landgoederen, fabrieken en kazernes in Brabant. De expositie laat zien welke complexen de provincie met partners wil aanpakken, wat ze betekenen voor Brabant en wat mogelijk is qua herbestemming. De provincie heeft bij het samenstellen jongeren actief betrokken vanuit de jongerenlijn JOB house (Jij Ontwikkelt Brabant). Voor wie is deze expositie een must see? - professionals op het gebied van erfgoed en herontwikkeling; - jongeren met liefde voor oude gebouwen; - bewoners van Brabant die actief over het onderwerp meedenken.

januari 2015 - Gecertificeerde omgevingsvergunning gemeente Bergeijk


www.bergeijk.nl

Onlangs heeft de gemeente Bergeijk in het vastgestelde omgevingsbeleidsplan zijn visie vastgelegd dat de verantwoordelijkheid zoveel mogelijk bij de burger ligt en wordt het plan niet nog eens gecontroleerd. De vergunning is binnen 1 dag na indiening administratief uitgewerkt. Door het indienen van deze aanvraag gecertificeerde omgevingsvergunning is de aanvrager € 676,00 minder aan leges kwijt ten opzichte van gewone omgevingsvergunning die nog wel door de gemeente getoetst wordt.

November 2014 - Graduation studio Academie


www.mau-graduates.com

Graduation project, MA&U Master of architecture and urbanism. Academie voor bouwkunst Tilburg, class 2014-2015

19 November 2012 - MUUS wint prijsvraag Smart Living in Nature


Artikel De Eyckelbergh

Paul Muselaers (MUUS – ontwerp en tekenbureau) heeft de prijsvraag gewonnen voor het ontwerpen van een collectief van 7 boswoningen, te Lochem, aan de hand van een innovatief duurzaam concept. Landschapsverening ’t Zuiderholt heeft deze prijsvraag uitgeschreven aan alle studenten van de vijf academies van bouwkunst (deeltijd Master Architectuur) in ons land. Een 5-koppige externe jury heeft zijn plan als beste beoordeeld. Samen met de uitschrijver worden momenteel vervolgstappen genomen om het plan te presenteren aan de gemeente Lochem.

- De Eyckelbergh

14 November 2012 - Prijs voor Bergeijkenaar Paul Muselaers


Artikel De Kempenaer

BERGEIJK – Paul Muselaers (25) uit Bergeijk heeft een prijsvraag gewonnen voor het ontwerpen van een collectief van zeven duurzame boswoningen in het Gelderse Lochem. Dat gebeurde aan de hand van een innovatief duurzaam concept. Enkele maanden geleden richtte hij in zijn woonplaats een eigen ontwerp- en tekenbureau op genaamd MUUS. Lochem heeft als gemeente zichzelf een duurzaam imago geven. In Pauls’ woonplaats Bergeijk, dat zich een jaar lang als ‘groenste dorp van Nederland’ mag tronen moet volgens hem ook plaats zijn voor dit soort ontwikkelingen. Zijn ontwerp betekend een beetje ‘out off the box’ denken. Het betekend écht kringloop denken, want dit kennen we in Nederland nog niet.

- De Kempenaer

6 November 2012 - MUUS winnend plan Zuiderholt


Artikel De Stentor

LOCHEM - Een prijsvraag van landschapsvereniging 't Zuiderholt leverde een winnend ontwerp op van MUUS-architectuur, uit Bergeijk. Opdracht was ontwerp een collectief buitengoed, bestaande uit zeven woonunits voor een innoverend, kleinschalig en duurzaam boswoongebied. Gebruikmakend van nieuwe materialen, technieken en procedures, met minimale impact op de omgeving. Het ontwerp wordt over een maand aan de gemeente Lochem gepresenteerd.

- De Stentor

5 November 2012 - MUUS wint prijsvraag voor boswoningen


Artikel architectenweb.nl

MUUS-architectuur heeft de ontwerpprijsvraag gewonnen voor zeven boswoningen te Lochem. De opdracht vroeg om een ‘natuurwaarde verhogend’ concept. Landschapsvereniging ‘T Zuiderholt schreef een prijsvraag uit voor een reeks woningen die een visuele en functionele eenheid vormen en geheel zelfvoorzienend zijn. Het ontwerp diende aan te sluiten bij het landschap met zijn traditionele Achterhoekse hoeven en de natuur en natuurbeleving te bevorderen. Niet-consumerend Het plan van Paul Muselaers van MUUS-architectuur slaagt volgens de jury het best in de ‘niet-consumerende benadering van de natuur’. ‘’T Zuiderholt: where true sustainability starts’, zoals Muselaers’ plan heet, neemt het bestaande landschap als uitgangspunt voor de situering en configuratie van semigeschakelde woningen. Muselaers stelt de woningen voor langs een open ruimte in de bosrand, grenzend aan een natuurlijke glooiing in het landschap. Daardoor gaan de wooneenheden op in de omgeving, zonder dat er veel bos aan de bouw wordt opgeofferd. Integraal ontwerp De architectuur is bescheiden in vorm en materialisatie. De boswoningen zijn integraal ontworpen wat betreft verwarming en ventilatie, met gebruik van zoveel mogelijk low-tech oplossingen. Het boslandschap wordt voor de recreant voorzien van paden en een picknickplaats. Studenten van de vijf academies van bouwkunst (deeltijd Master architectuur) konden deelnemen aan de prijsvraag van ’T Zuiderholt, een vereniging van eigenaren van 4,5 hectare bosgrond in Lochem. ’t Zuiderholt en Muselaers bereiden nu een presentatie van het plan aan de gemeente Lochem voor.

- Architectenweb.nl

Januari, 2012 - strategie Torenbuurt Tilburg


www.popmaentersteege.nl

Met een groep van 10 studenten werkte POPMA & TER STEEGE in 2012 16 weken aan realistische, gerichte en duurzame ontwerpingrepen voor de vernieuwing van de Torenbuurt in Tilburg. De wijk ligt in de luwte van de campus van de Universiteit Tilburg, en naast station Universiteit Tilburg. Vrijwel alle bezoekers aan de universiteit komen door de wijk. Opgave voor de studenten was plannen te ontwikkelen voor het vernieuwen van de wijk, maar ook zoek te gaan naar de mogelijkheden voor een betere ruimtelijke aansluiting op de omgeving. Doel was de vernieuwingsopgave zo integraal mogelijk aan te pakken. Alle plannen zijn ontwikkeld conform duurzaamheidsinstrument Breeam-nl.

Oktober, 2011 - Dutch Design Week, Eindhoven


Artikel uit het ED over de DDW 2011

Tijdens de DDW 2011 werden een aantal Eindhovense creatieve benaderd om iets te verzinnen met 10 pallets oude kranten. Dit was een acties van het Eindhovens Dagblad. Naast regionale kunstenaars werd ook Paul Diederen, directeur van het gelijknamige architectenbureau waar ik destijds werkte, benaderd. Samen met collega’s heb ik geholpen om ons concept ‘paper arch’ (papieren drukboog) vormt te geven in de aangewezen leegstaande hanggard aan het spoor te Tongelre. Het werk is later verschenen in een speciaal uitgebrachte editie van de ED, over de DDW 2012.

Juli, 2011 - T Karregat, Eindhoven


Artikel uit de publicatie De Kacht van vroeger voor later, door Diederendirrix Architecten

Als bouwkundig tekenaar, in dienst van Diederendirrix architecten, heb ik in 2010-2011 gewerkt aan de vormgeving van de herontwikkeling van Het Karregat. In een speciale publicatie wordt de herontwikkeling van dit bekende wijkcentrum van Tongeren beschreven. Het concept van 't Karregat is dat er zich onder één dak verschillende belangrijke voorzieningen voor de achterliggende woonwijk bevinden, zoals een basisschool, een sporthal, een bibliotheek en een supermarkt.

- publicatie Diederendirrix

February – April 29, 2011 - STAR Architects


God Save Architecture

'God Save Architecture is a research course that aims to develop critical assessments of today’s most dangerous clichés, assumptions, and demagoguery in the field of architecture. (I have participated in this course as part of a project with the Academy of Architecture.) An alarming lack of criticism and an exponentially growing demagogy are the two features that describe the discourses in today’s architecture. The course is a reaction to this.'

- STAR architects

Publicaties en media berichten over het bureau, haar projecten, en gerelateerde activiteiten.